fredag 29 januari 2016

Kulturfyrverkeri

Idag bjöds vi på "Kulturfyrverkeri" i biblioteket. Två lärare från Kulturskolan kom till oss och spelade några härliga låtar samt berättade om sina instrument blockflöjt och klarinett. De berättade också om Kulturskolans verksamhet och bjöd in alla barn till Öppet hus på Kulturskolan imorgon, lördag den 30 januari kl.11-15 (vilket ni har fått hem lappar om tidigare). Så passa gärna på att gå dit och prova på olika verksamheter tillsammans med era barn.
Man kan läsa mer på deras hemsida. Trevlig helg!

http://www.lund.se/Kulturskolan/Flikar-startsida/Aktuellt/301/



onsdag 27 januari 2016

Översyn av resursfördelningssystemet för direkt skolpeng i Lunds kommun

2016 görs en översyn av resursfördelningssystemet för direkt skolpeng i kommunen. Du som vårdnadshavare har möjlighet att ta del av och ge synpunkter på det nya förslaget för resursfördelningssystem.
Ni kan ta del av detta på skolans hemsida, via följande länk.

http://www.lund.se/Grundskolor/Grundskola-Osterskolan/Tillbehor/Nyheter/Oversyn-av-resursfordelningssystemet-for-direkt-skolpeng/

tisdag 26 januari 2016

Snö- och vatten-experiment

För att i sista stund ta vara på snön i undervisningen har vi gjort ett experiment med snö och vatten. I måndags fick eleverna i smågrupper gå ut och fylla en tom mjölkkartong (1 liter) med snö som de sen tog in. Väl inne fick de mäta temperaturen på snön. Sedan gjorde vi på vetenskapligt vis: eleverna fick sätta upp en hypotes om vad som skulle hända med snön. Att det skulle bli vatten var nog alla snabbt på det klara med. Men hur mycket vatten skulle det bli? Lika mycket som snön, mer eller mindre? Vilken temperatur skulle vattnet ha? Detta fick barnen sedan skriva och rita in på ett papper. Idag undersökte vi slutligen resultatet. Vi mätte temperaturen, mätte hur mycket vatten det var i mjölkkartongerna och tittade på hur vattnet såg ut. Temperaturen var ca 18-19 grader. Det var mellan 4 och 7 dl vatten och vattnet var grumligt och rätt smutsigt, vi förstod varför man inte bör äta snö! Vi diskuterade och jämförde resultaten med våra hypoteser. Barnen var ivriga och duktiga på att hänga med. Det var många saker och begrepp vi tränade och lärde oss i detta lilla experiment: mäta volym, enheterna dl och l, temperatur, termometern, vad som händer med snö när temperaturen stiger över 0 grader, vattnets olika former, varför resultatet blev lite olika....




måndag 25 januari 2016

Mycket blött! Extrakläder, regnkläder, gummistövlar

Nu när vädret har har slagit om till tö och slask är det väldigt blött ute! Det märkte vi idag! Många barn hade blöta kläder. En hel del saknade extrakläder. Vi ber er att se över så att barnen har en omgång extrakläder, regnkläder (jacka och byxor) samt gummistövlar på plats i skolan.

fredag 22 januari 2016

Ändrat datum för Österskolefestivalen

Vi har flyttat fram Österskolefestivalen några dagar. Den blir onsdagen den 4 maj. Info om den stod med i utskicket om terminens gemensamma aktiviteter som ni fick hem första veckan.

Gosigt, mysigt och skojigt med gosedjur och film

Vilken avslutaning på veckan! Film: "Järnjätten" tillsammans med gosedjuren! Gosedjuren fick hänga med hela skoldagen, så de är nog lite trötta när de kommer hem :) Några hade glömt att ta med sig gosedjur. Men det var kanske bra, för här på skolan fanns några mysiga gosedjur som längtade efter att få någon att gosa med.


Ha en skön helg allihop!

Mera olika - lika

Vi har jobbat mycket med vårt olika lika-tema. I onsdags fick eleverna sitta två och två,  jämföra sig med varandra och försöka komma på likheter och olikheter. De gjorde en lista. Därefter ska de med hjälp av lista  få skriva en jämförande text på iPadsen utifrån listan. 
Tillsammans har vi läst och tittat på bilderna i häftet "Lika som bär", många skojiga bilder och intressanta samtal! Det handlade både om våra olikheter och likheter och vad det kan innebära, men vi kom också in på hur vi behandlar varandra, mobbing, att hantera ilska, tjejer - killar....





Idag blev det inget Elevens val pga att det saknades personal. I stället jobbade vi med Mamma Måds material: Pappa pyssel.Vi gjorde varsitt eget "solsystem" om oss själva där man skulle rita/ skriva om t.ex. vad man vill lära sig, är bra på, drömmer om, vill våga. Tanken är att vi även ska berätta om detta för varandra.




Ental och tiotal

I matten har vi jobbat en hel del med ental och tiotal den här veckan. Tanken är att alla ska förstå vad ental och tiotal är, förstå siffrornas värde i ett tvåsiffrigt tal och kunna addera hela tiotal/hoppa tio i taget. Vi har även varit inne på hundratal och tusental. Vi har använt både pengar (enrkronor och tior) och klossar och tiostavar för att det ska bli konkret och tydligt.  Vi har byggt, skrivit och ritat olika tal.


tisdag 19 januari 2016

Gosedjur på fredag

Klassen har nu uppnått ytterligare en belöning för "Hemlig elev". I fredags fick de sin tionde stjärna! Första veckan var överlag väldigt lugn och skön i klassen. Belöningen blir att alla får ta med sig ett gosedjur och att vi tittar på film tillsammans med dem. Detta kommer vi att göra nu på fredag, den 22 januari. Påminn gärna era barn om att ta med sig gosedjur då, om de vill.

Fantastiska kompistemadagar!

Nu har vi haft två mycket givande, roliga och lärorika kompisdagar tillsammans på hela skolan! Inte minst tack vare Mamma Måd som bjöd på härliga sånger, övningar, dans och mycket klokt prat. I blandade grupper har barnen fått vara vid sex olika stationer de här dagarna: Mamma Måd, svåra men viktiga ord, kompisfjärilar, värderingsövningar, gemensamt skapande av kompisträd samt samarbets- och dramaövningar. Be gärna barnen att berätta mera hemma.  Den gemensamma konserten idag på eftermiddagen var jättehärlig, en riktig final. Mamma Måd sjöng, dansade och pratade med oss, på ett sätt så att alla blev delaktiga och kände stor glädje. Då hon gick runt och frågade barnen olika kompisfrågor förstod vi att de har fått många kloka tankar med sig! 
Dessutom bidrog förstås alla positiva, ivriga och glada barn  till att det blev så bra. Gå gärna in på Mamma Måds hemsida och titta. /http://www.mammamåd.se/ En del av hennes låtar/musikvideos kan man även hitta på Youtube. Här är några exempel:
https://www.youtube.com/watch?v=s5UJr4KPiUg
https://www.youtube.com/watch?v=M5IJqzGJAUM






fredag 15 januari 2016

Härliga vinterbilder!

 
Ha en skön helg i det härliga vintervädret!
 
 





Vokalerna

Den här veckan har vi pratat om och tränat på vokalerna. Det är bra att känna till vokalerna för att så småningom kunna lära sig mer om stavning.

Läsläxan är igång!

Nu kör vi igång med läsläxan igen! Idag har alla barn valt ut  och tagit hem en bok att läsa (Några fortsätter i samma bok som före jul). Precis som innan är läsläxan från fredag till fredag. Även om barnen har kommit igång mer med sin läsning nu är det bra och viktigt att ni ibland lyssnar på dem när de läser och att ni gärna samtalar eller ställer frågor om innehållet. Skriv en kommentar i den lila boken om hur det har gått. I den lila boken ska barnen även rita en bild om det de har läst. Om de vill kan de själva också skriva något. Idag pratade vi om hur viktigt det är att hela tiden träna läsning, att alla måste göra det både barn och vuxna, och vilken glädje det kan vara att klara av att läsa allt svårare och fler böcker! Ert stöd är oerhört viktig för barnens läsutveckling!

Olika - lika i matten: stapeldiagram

I klassen ser vi olika ut och gillar olika saker. Men en del av oss är lika och gillar lika saker. Det fick vi fram när vi först gjorde olika tabeller där vi tog reda på favoritfrukter, favoritfärger och kollade varandras hårfärg. Utifrån tabellerna ritade vi sedan stapeldiagram där det blev ännu lättare att se resultatet. Dessutom fick vi lära oss vad ett stapeldiagram är.





tisdag 12 januari 2016

Killar - tjejer Olika - lika

Idag har vi funderat över på vilka sätt killar och tjejer kan vara lika och olika. Barnen fick sitta i smågrupper och skriva upp likheter och olikheter på post it-lappar, för att sen sätta upp dem på tavlan. Det blev många intressanta samtal och reflektioner när vi sedan lästa upp alla. Här finns inte alltid rätt och fel. Barnen hade många kloka tankar! Det märktes även när vi pratade om och läste ur skolans vision och plan mot diskriminering och kränkande behandling.



Här är sammanställningen av post it-lapparna :).

Lika

·       Är människor.
·       Alla kan ha långt eller kort hår, vara flintskalliga och ha samma frisyr.
·       Lika mycket värda.
·       Gillar samma saker.
·       Kan leka med samma saker.
·       Kan leka tillsammans.
·       Kan spela fotboll.
·       Är lika speciella.
·       Kan ha lika kläder och samma färger.
·       Alla kan välja vad de vill göra.
·       Alla har huvuden och hår.
·       Alla gillar att leka.
·       Alla kan ha koll.
·       Alla kan ha örhängen och smink. 

Olika
·       Flickor har snippa, pojkar har snopp.
·       Killar har skägg.
·       Flickor har långt hår.
·       Olika frisyrer.
·       Pojkar och flickor har olika namn.
·       Tjejer få mens
·       Flickor har oftast ljusare röst.
·       Killar är oftast livligare.
·       En gammal gubbe är inte lik en gammal tant.
·       Pojkar får ofta mer lön än flickor.
·       Flickor har hårklämmor.
·       Favoritfärger
·       Alla kan ha olika färg på ögonen.
·       ”Snippi diddeli dopp, här kommer snoppen i full galopp”

Nytt tema: Olika - lika

Vårterminens första tema är OLIKA - LIKA, ett tema som kommer att hålla på ett tag och innefatta ganska mycket. Här nedanför kan ni se målen.
 
 
Nästa måndag och tisdag, 18-19 januari, kommer vi på skolan att ha två gemensamma Kompistemadagar som ingår som en del i vårt klasstema. Då får vi bland annat besök av Mamma Måd som kommer att ha workshops med alla barnen i blandade grupper. Hon kommer att sjunga tillsammans med barnen, prata, göra lekar och övningar som handlar om att vara kompisar. Grupperna kommer också att få vara på andra stationer där vi på olika sätt jobbar med temat. Vi avslutar dessa dagar med en stor gemensam "konsert" i gympasalen (en konsert bara för oss själva).Vi har även fått tillgång till hennes webbmaterial, cd-skivor och bok som vi jobbar med före och efter dessa dagar. Hela hennes projekt kallas "Kom kompis!".
 

 

Jultemat avslutat!



Nu har vi avslutat vårt jultema. Jullovshäftena är färdiga. Vi slutade med att göra jullovsbingo genom att gå runt och hitta någon som t.ex. har ätit julskinka, åkt skridskor, fått en bok.... Det var minsann inte så lätt att hitta någon som hade ätit lutfisk, men det gick!




fredag 8 januari 2016

Igång igen!

God fortsättning på det nya året!
Så roligt det var att träffas och komma igång igen efter en skön ledighet! Barnen var fulla av saker från jullovet de ville berätta om. Och det fick de göra genom att skriva och rita i varsin "Jullovsbok" med lite olika rubriker i, såsom God mat jag har ätit, Mitt bästa jullovsminne, Film jag har sett....Barnen var jätteduktiga och ivriga att skriva och rita. Den här gången skrev vi för hand, med penna.


Vi passade även på att vara ute i snön och åka dyna/tefat och bygga i snön. En timme gick vi i ettan bort till Norpanbacken och hade det riktigt roligt tillsammans!
Det var skönt att mjukstarta med en endagsvecka, efter så lång ledighet!